NOI RĂDĂCINI -

52 interviews, wekelijks gepubliceerd, een jaar lang

Nu we al jaren in Nederland wonen, zijn we ons er meer en meer van bewust geworden dat we de Roemeense gemeenschap in dit land vormen. Daarmee ontstond de behoefte om meer van elkaar te weten, te begrijpen en vooral ook om na te gaan waarom we ons zo prettig voelen in dit land.

Daarmee ontstond het project ‘Noi Rădăcini’ – vertaald: ‘nieuwe wortels’ – de publicatie van een reeks korte interviews gebaseerd op een aantal dezelfde vragen, die vanaf nu wekelijks worden gepubliceerd: een jaar lang, 52 keer.

Wie willen we bereiken? Allereerst de Roemenen in Nederland, want we willen hen meer van elkaar laten begrijpen, van de diverse aspecten van het leven in Nederland en van de verschillende ideeën die leven over ‘succes’.

Daarnaast zouden we ook de (autochtone) Nederlanders willen bereiken, om hen te laten zien en begrijpen welke bijdrage Roemenen leveren aan deze samenleving. En we hopen natuurlijk dat het imago van de Roemeense gemeenschap in positieve zin zal worden versterkt.

Interviews

Overijssel

Nicoleta Mituţ

“Ik heb verschillende werelden leren kennen. In Roemenië was ik kind en adolescent, in Frankrijk was ik studente en heb ik geleerd onafhankelijk en verantwoordelijk te zijn en in Nederland ben ik begonnen mijn brood te verdienen. Van geen van de beslissingen uit deze jaren heb ik spijt.”

Read More »
Noord-Holland

Ioana Biriş

“Ik herinner mij nog goed een moment in de oude tuin van het Stedelijk Museum zat. Ik kocht een boek, bestelde een kop koffie, las uren lang en voelde me diep diep gelukkig van binnen. Ik zei toen tegen mezelf dat ik deze stad nooit meer zou verlaten.”

Read More »
Overijssel

Elena van den Berg

“Het is een plek waar ik voel dat ik gekomen ben om te doen wat ik leuk vind. Je kunt de American Dream verwezenlijken, ook is Nederland Amerika niet. Ik bedoel dat je kunt doen wat je wilt en wanneer je wilt en daarbij risico’s kunt nemen. Het is een plek waar mijn creativiteit tot bloei komt.”

Read More »
Zuid-Holland

Eva László-Herbert

“Succes betekent voor mij dat ik niet (meer) het gevoel heb dat ik me bij elke stap moet uitleggen. Dat ik niet voel dat ik moet kiezen tussen hier en daar, om me simpelweg thuis te voelen daar waar ik ben. Om te leven volgens de waarden die belangrijk voor mij zijn, zonder iemand lastig te vallen. Om niet alleen te zijn op de belangrijke momenten in het leven, hetzij goede of slechte momenten.”

Read More »