NOI RĂDĂCINI -

52 interviews, wekelijks gepubliceerd, een jaar lang

Nu we al jaren in Nederland wonen, zijn we ons er meer en meer van bewust geworden dat we de Roemeense gemeenschap in dit land vormen. Daarmee ontstond de behoefte om meer van elkaar te weten, te begrijpen en vooral ook om na te gaan waarom we ons zo prettig voelen in dit land.

Daarmee ontstond het project ‘Noi Rădăcini’ – vertaald: ‘nieuwe wortels’ – de publicatie van een reeks korte interviews gebaseerd op een aantal dezelfde vragen, die vanaf nu wekelijks worden gepubliceerd: een jaar lang, 52 keer.

Wie willen we bereiken? Allereerst de Roemenen in Nederland, want we willen hen meer van elkaar laten begrijpen, van de diverse aspecten van het leven in Nederland en van de verschillende ideeën die leven over ‘succes’.

Daarnaast zouden we ook de (autochtone) Nederlanders willen bereiken, om hen te laten zien en begrijpen welke bijdrage Roemenen leveren aan deze samenleving. En we hopen natuurlijk dat het imago van de Roemeense gemeenschap in positieve zin zal worden versterkt.

Interviews

Gelderland

Andreea Andrei

“Ik geloof dat succes iets heel persoonlijks is. Voor mij is een succesvol leven, een redelijk rustig leven, zonder enorme problemen en zonder drama. Je moet genoeg hebben op alle aspecten van je leven om lekker in je vel te zitten. Als ik dat heb, dan voel ik succesvol. Ik hou van mijn werk en ik heb ook het geluk, mijn ideale partner gevonden te hebben die van mij en van Roemenië houd.”

Read More »
Zuid-Holland

Ioana Voiculescu

“Als je dus doelt op de Roemeense gemeenschap van mensen die integreren, die hier ‘thuis’ willen zijn en die deel willen uitmaken van het economische en politieke leven van dit land, dan wel, dan maak ik deel uit van deze gemeenschap. Maar ik benadruk dat ik me internationaal staatsburger voel. “

Read More »
Noord-Brabant

Vlad Niculescu-Dincă

“… mijn suggestie is dat iedereen zichzelf de vragen stelt wat betreft de redenen van vertrek. Ook al heb je niet alle antwoorden, neem dan in ieder geval die filosofische stappen, dat zelfonderzoek. Vanuit mijn ervaring kan ik zeggen dat Nederland een heel mooi land is om in te leven en tegelijkertijd is het heel mooi om Nederland naar Roemenië te brengen en Roemenië naar Nederland.”

Read More »
Zuid-Holland

Lavinia Tănase

”Ik krijg agenda’s van Nederlanders en Roemenen maar ik gebruik ze geen van allen. Als iemand mij nu iets vraagt, zeg ik uit angst: ‘Ik zal even in mijn agenda kijken’, maar in feite kijk ik in de agenda die ik in mijn hoofd heb.”

Read More »