NOI RĂDĂCINI -

52 interviews, wekelijks gepubliceerd, een jaar lang

Nu we al jaren in Nederland wonen, zijn we ons er meer en meer van bewust geworden dat we de Roemeense gemeenschap in dit land vormen. Daarmee ontstond de behoefte om meer van elkaar te weten, te begrijpen en vooral ook om na te gaan waarom we ons zo prettig voelen in dit land.

Daarmee ontstond het project ‘Noi Rădăcini’ – vertaald: ‘nieuwe wortels’ – de publicatie van een reeks korte interviews gebaseerd op een aantal dezelfde vragen, die vanaf nu wekelijks worden gepubliceerd: een jaar lang, 52 keer.

Wie willen we bereiken? Allereerst de Roemenen in Nederland, want we willen hen meer van elkaar laten begrijpen, van de diverse aspecten van het leven in Nederland en van de verschillende ideeën die leven over ‘succes’.

Daarnaast zouden we ook de (autochtone) Nederlanders willen bereiken, om hen te laten zien en begrijpen welke bijdrage Roemenen leveren aan deze samenleving. En we hopen natuurlijk dat het imago van de Roemeense gemeenschap in positieve zin zal worden versterkt.

Interviews

Noord-Holland

Irina Buga

Ik denk dat het altijd erg nuttig is als je de taal spreekt, niet per se omdat je het iedere dag nodig hebt… maar als je de taal spreekt, begrijp je de mentaliteit, de maatschappij en de cultuur waarin je leeft beter.

Read More »
Zuid-Holland

Lavinia Tănase

”Ik krijg agenda’s van Nederlanders en Roemenen maar ik gebruik ze geen van allen. Als iemand mij nu iets vraagt, zeg ik uit angst: ‘Ik zal even in mijn agenda kijken’, maar in feite kijk ik in de agenda die ik in mijn hoofd heb.”

Read More »
Zuid-Holland

Larisa Melinceanu

“… Ik moet zeggen dat ik me na bijna negen jaar nog niet thuis voel, maar het gaat wel steeds beter. Via mijn werk heb ik regelmatig contact met de Nederlandse maatschappelijke structuren en ik heb het gevoel dat ik ze steeds beter begin te kennen.”

Read More »
Noord-Holland

Pompiliu Constantin

“Fouten maken kan altijd gebeuren, ongeacht de levensfase waarin je verkeert. Klimmen is moeilijk en je glijdt snel uit.”

Read More »