NOI RĂDĂCINI -

52 interviews, wekelijks gepubliceerd, een jaar lang

Nu we al jaren in Nederland wonen, zijn we ons er meer en meer van bewust geworden dat we de Roemeense gemeenschap in dit land vormen. Daarmee ontstond de behoefte om meer van elkaar te weten, te begrijpen en vooral ook om na te gaan waarom we ons zo prettig voelen in dit land.

Daarmee ontstond het project ‘Noi Rădăcini’ – vertaald: ‘nieuwe wortels’ – de publicatie van een reeks korte interviews gebaseerd op een aantal dezelfde vragen, die vanaf nu wekelijks worden gepubliceerd: een jaar lang, 52 keer.

Wie willen we bereiken? Allereerst de Roemenen in Nederland, want we willen hen meer van elkaar laten begrijpen, van de diverse aspecten van het leven in Nederland en van de verschillende ideeën die leven over ‘succes’.

Daarnaast zouden we ook de (autochtone) Nederlanders willen bereiken, om hen te laten zien en begrijpen welke bijdrage Roemenen leveren aan deze samenleving. En we hopen natuurlijk dat het imago van de Roemeense gemeenschap in positieve zin zal worden versterkt.

Interviews

Zuid-Holland

Mirela Nistor

“Ik heb hier het gevoel dat er geen grenzen zijn, zoals ze in het Engels zeggen: the sky is the limit. Alles hangt van jezelf af en van de kansen die je zelf creëert. Ik voel me vrij om te doen wat ik kan zonder het gevoel te hebben dat ik niet bij mezelf blijf.”

Read More »
Noord-Holland

Ioana Biriş

“Ik herinner mij nog goed een moment in de oude tuin van het Stedelijk Museum zat. Ik kocht een boek, bestelde een kop koffie, las uren lang en voelde me diep diep gelukkig van binnen. Ik zei toen tegen mezelf dat ik deze stad nooit meer zou verlaten.”

Read More »
Noord-Holland

Corneliu Ganea

“Amsterdam is mijn stad. In 2001 kwam ik voor een auditie in Den Haag en ik stopte onderweg voor één of twee dagen in Amsterdam. Vanaf dat moment ben ik verliefd geworden op de stad. Ik zei tegen mezelf dat ik op een gegeven moment van mijn leven in deze stad moest wonen. En kijk eens, zes jaar later is mijn droom uitgekomen.”

Read More »
Noord-Holland

Ana Maria Oprescu

“Wat ik hier ook prettig vind, is dat een ambtenaar nooit steekpenningen van je zal verwachten. Nooit! Als ik denk dat iets eenvoudiger opgelost zou kunnen worden, biedt ik hem een alternatief aan en hebben we een dialoog: ‘Heeft u aan die oplossing gedacht?’ ‘Ah, ja, zeker, dat zou een goeie zijn.’ Of: ‘Nee, dat kan niet.’ “

Read More »