NOI RĂDĂCINI -

52 interviews, wekelijks gepubliceerd, een jaar lang

Nu we al jaren in Nederland wonen, zijn we ons er meer en meer van bewust geworden dat we de Roemeense gemeenschap in dit land vormen. Daarmee ontstond de behoefte om meer van elkaar te weten, te begrijpen en vooral ook om na te gaan waarom we ons zo prettig voelen in dit land.

Daarmee ontstond het project ‘Noi Rădăcini’ – vertaald: ‘nieuwe wortels’ – de publicatie van een reeks korte interviews gebaseerd op een aantal dezelfde vragen, die vanaf nu wekelijks worden gepubliceerd: een jaar lang, 52 keer.

Wie willen we bereiken? Allereerst de Roemenen in Nederland, want we willen hen meer van elkaar laten begrijpen, van de diverse aspecten van het leven in Nederland en van de verschillende ideeën die leven over ‘succes’.

Daarnaast zouden we ook de (autochtone) Nederlanders willen bereiken, om hen te laten zien en begrijpen welke bijdrage Roemenen leveren aan deze samenleving. En we hopen natuurlijk dat het imago van de Roemeense gemeenschap in positieve zin zal worden versterkt.

Interviews

Noord-Holland

Cristi Vasilescu

“Je hebt succes op het moment dat je iemands leven kunt veranderen, dat dacht ik op dat moment. Mijn idee over wat succes is, is niet veranderd. In principe houd ik er nog steeds van om andere mensen te helpen.”

Read More »
Noord-Holland

Corneliu Ganea

“Amsterdam is mijn stad. In 2001 kwam ik voor een auditie in Den Haag en ik stopte onderweg voor één of twee dagen in Amsterdam. Vanaf dat moment ben ik verliefd geworden op de stad. Ik zei tegen mezelf dat ik op een gegeven moment van mijn leven in deze stad moest wonen. En kijk eens, zes jaar later is mijn droom uitgekomen.”

Read More »
Zuid-Holland

Dana Popa

“Geïntegreerd zijn betekent open zijn naar de cultuur waar je in komt, zonder je wortels te vergeten of te ontkennen. Je neemt iets van deze maatschappij, maar je brengt er ook iets. Wij Roemenen hebben een enorme emotionele en gevoelsrijkdom, die we hier heel goed kunnen gebruiken.”

Read More »
Noord-Holland

Anca Manoliu-Dabija

In Nederland heb ik … het grootste deel van mijn leven doorgebracht: ik ben hier getrouwd, heb twee dochters gekregen, Irina en Maria, ik heb een werkzaam leven gehad dat mij veel voldoening heeft gegeven, ik ben met pensioen gegaan en ben oma geworden. Ik kan het beschouwen als een vervuld leven.

Read More »