NOI RĂDĂCINI -

52 interviews, wekelijks gepubliceerd, een jaar lang

Nu we al jaren in Nederland wonen, zijn we ons er meer en meer van bewust geworden dat we de Roemeense gemeenschap in dit land vormen. Daarmee ontstond de behoefte om meer van elkaar te weten, te begrijpen en vooral ook om na te gaan waarom we ons zo prettig voelen in dit land.

Daarmee ontstond het project ‘Noi Rădăcini’ – vertaald: ‘nieuwe wortels’ – de publicatie van een reeks korte interviews gebaseerd op een aantal dezelfde vragen, die vanaf nu wekelijks worden gepubliceerd: een jaar lang, 52 keer.

Wie willen we bereiken? Allereerst de Roemenen in Nederland, want we willen hen meer van elkaar laten begrijpen, van de diverse aspecten van het leven in Nederland en van de verschillende ideeën die leven over ‘succes’.

Daarnaast zouden we ook de (autochtone) Nederlanders willen bereiken, om hen te laten zien en begrijpen welke bijdrage Roemenen leveren aan deze samenleving. En we hopen natuurlijk dat het imago van de Roemeense gemeenschap in positieve zin zal worden versterkt.

Interviews

Zuid-Holland

Cristina Andriescu

“… na drie of vier jaar begon ik me goed te voelen. Ik besefte dat toen heel goed. Ik liep op straat langs een etalage en keek naar binnen. Ik zei toen tegen mezelf in de Nederlandse taal “Wauw, wat een mooie jurk”! En toen besefte ik dat het voorbij was, dat ik uiteindelijk een nieuw thuis had gevonden en geaccepteerd. Ik was thuis!”

Read More »
Noord-Holland

Liliana Polak-Bonea

“Als volleybalster heb ik geleerd te trainen met het oog op de finale. Dat betekent dat je eerst traint voor de eerste etappe, dat je in vorm bent, dat je naar het eerste toernooi gaat, dat je de plaatselijke, regionale competities wint, eventueel de halve finale en dan de finale. Dus er zijn verschillende stappen die genomen moeten worden. Als je iets wilt, moet je stappen zetten. Natuurlijk zullen er stappen vooruit en stappen achteruit zijn, maar met de finale in gedachte.”

Read More »
Noord-Holland

Irina Buga

Ik denk dat het altijd erg nuttig is als je de taal spreekt, niet per se omdat je het iedere dag nodig hebt… maar als je de taal spreekt, begrijp je de mentaliteit, de maatschappij en de cultuur waarin je leeft beter.

Read More »
Noord-Holland

Anca Manoliu-Dabija

In Nederland heb ik … het grootste deel van mijn leven doorgebracht: ik ben hier getrouwd, heb twee dochters gekregen, Irina en Maria, ik heb een werkzaam leven gehad dat mij veel voldoening heeft gegeven, ik ben met pensioen gegaan en ben oma geworden. Ik kan het beschouwen als een vervuld leven.

Read More »