NOI RĂDĂCINI -

52 interviews, wekelijks gepubliceerd, een jaar lang

Nu we al jaren in Nederland wonen, zijn we ons er meer en meer van bewust geworden dat we de Roemeense gemeenschap in dit land vormen. Daarmee ontstond de behoefte om meer van elkaar te weten, te begrijpen en vooral ook om na te gaan waarom we ons zo prettig voelen in dit land.

Daarmee ontstond het project ‘Noi Rădăcini’ – vertaald: ‘nieuwe wortels’ – de publicatie van een reeks korte interviews gebaseerd op een aantal dezelfde vragen, die vanaf nu wekelijks worden gepubliceerd: een jaar lang, 52 keer.

Wie willen we bereiken? Allereerst de Roemenen in Nederland, want we willen hen meer van elkaar laten begrijpen, van de diverse aspecten van het leven in Nederland en van de verschillende ideeën die leven over ‘succes’.

Daarnaast zouden we ook de (autochtone) Nederlanders willen bereiken, om hen te laten zien en begrijpen welke bijdrage Roemenen leveren aan deze samenleving. En we hopen natuurlijk dat het imago van de Roemeense gemeenschap in positieve zin zal worden versterkt.

Interviews

Noord-Brabant

Sorinela Ciobîcă

“Het geeft me de meeste voldoening als een Nederlands kind me bedankt voor de les en me een fijn weekend wenst. En nog iets wat ik fijn vind: soms komen de leerlingen naar me toe en vragen: ‘Heb je zin in de les? Want wij hebben er zin in!’ Dat is heel bijzonder voor Nederlandse kinderen …”

Read More »
Noord-Holland

Maria Rus Bojan

“Veel menen vragen me wat ik zo bijzonder vind aan Nederland. Ik denk dat er een heel goed klimaat bestaat zowel voor business als voor persoonlijke ontwikkeling. Want je wordt met rust gelaten. Als je je best doet en getalenteerd bent, komen zij wel naar jou toe en stellen je voor om samen te werken, want ze beseffen dat dit ook in hun voordeel is.”

Read More »
Gelderland

Andreea Andrei

“Ik geloof dat succes iets heel persoonlijks is. Voor mij is een succesvol leven, een redelijk rustig leven, zonder enorme problemen en zonder drama. Je moet genoeg hebben op alle aspecten van je leven om lekker in je vel te zitten. Als ik dat heb, dan voel ik succesvol. Ik hou van mijn werk en ik heb ook het geluk, mijn ideale partner gevonden te hebben die van mij en van Roemenië houd.”

Read More »
Noord-Holland

Cristi Vasilescu

“Je hebt succes op het moment dat je iemands leven kunt veranderen, dat dacht ik op dat moment. Mijn idee over wat succes is, is niet veranderd. In principe houd ik er nog steeds van om andere mensen te helpen.”

Read More »