NOI RĂDĂCINI -

52 interviews, wekelijks gepubliceerd, een jaar lang

Nu we al jaren in Nederland wonen, zijn we ons er meer en meer van bewust geworden dat we de Roemeense gemeenschap in dit land vormen. Daarmee ontstond de behoefte om meer van elkaar te weten, te begrijpen en vooral ook om na te gaan waarom we ons zo prettig voelen in dit land.

Daarmee ontstond het project ‘Noi Rădăcini’ – vertaald: ‘nieuwe wortels’ – de publicatie van een reeks korte interviews gebaseerd op een aantal dezelfde vragen, die vanaf nu wekelijks worden gepubliceerd: een jaar lang, 52 keer.

Wie willen we bereiken? Allereerst de Roemenen in Nederland, want we willen hen meer van elkaar laten begrijpen, van de diverse aspecten van het leven in Nederland en van de verschillende ideeën die leven over ‘succes’.

Daarnaast zouden we ook de (autochtone) Nederlanders willen bereiken, om hen te laten zien en begrijpen welke bijdrage Roemenen leveren aan deze samenleving. En we hopen natuurlijk dat het imago van de Roemeense gemeenschap in positieve zin zal worden versterkt.

Interviews

Overijssel

Teodora Ionescu

“Ik denk dat ik mijn plek heb gevonden. Ik heb nu de juiste manier gevonden om mezelf te uiten en verstaanbaar te maken.”

Read More »
Noord-Holland

Liliana Polak-Bonea

“Als volleybalster heb ik geleerd te trainen met het oog op de finale. Dat betekent dat je eerst traint voor de eerste etappe, dat je in vorm bent, dat je naar het eerste toernooi gaat, dat je de plaatselijke, regionale competities wint, eventueel de halve finale en dan de finale. Dus er zijn verschillende stappen die genomen moeten worden. Als je iets wilt, moet je stappen zetten. Natuurlijk zullen er stappen vooruit en stappen achteruit zijn, maar met de finale in gedachte.”

Read More »
Noord-Brabant

Sebastian Loghin

“In het collectieve gedachtegoed van Roemenië betekent succes een stabiele baan, een gezin, een huis en een auto.Voor mij is succes het moment dat je verwezenlijkt wat je wilde bereiken, ook al is de reis er naartoe, het proces totdat je je doel verwezenlijkt, veel belangrijker. Het succes kan juist datgene zijn wat je tijdens die reis hebt geleerd.”

Read More »
Noord-Holland

Corneliu Ganea

“Amsterdam is mijn stad. In 2001 kwam ik voor een auditie in Den Haag en ik stopte onderweg voor één of twee dagen in Amsterdam. Vanaf dat moment ben ik verliefd geworden op de stad. Ik zei tegen mezelf dat ik op een gegeven moment van mijn leven in deze stad moest wonen. En kijk eens, zes jaar later is mijn droom uitgekomen.”

Read More »