Andreea Andrei

““Ik geloof dat succes iets heel persoonlijks is. Voor mij is een succesvol leven, een redelijk rustig leven, zonder enorme problemen en zonder drama. Je moet genoeg hebben op alle aspecten van je leven om lekker in je vel te zitten. Als ik dat heb, dan voel ik succesvol. Ik hou van mijn werk en ik heb ook het geluk, mijn ideale partner gevonden te hebben die van mij en van Roemenië houd.””
Andreea Andrei kwam naar Nederland om een master in media en communicatie te halen. Langzaam maar zeker kwam ze dichter bij de Nederlandse samenleving te staan, inmiddels voelt ze zich helemaal geïntegreerd. Natuurlijk speelde haar Nederlandse echtgenoot een grote rol in dit proces. Samen promoten ze Roemenië intensief als een aantrekkelijke toeristische bestemming, daarop richt zich ook hun gezamenlijke bedrijf: www.romtour.nl.

Hoe ben je in Nederland terecht gekomen?

Ik ben in 2009 naar Nederland gekomen voor een masterstudie in Rotterdam. Mijn idee was om 1 of 2 jaar in het buitenland te blijven en dan terug naar Roemenië te keren, wel iets slimmer dan ik was toen ik vertrok.
Je bent er nog. Wat is er gebeurd?

Ik werd verliefd op een jongen waarmee ik een aantal jaar in Rotterdam samen ben geweest. Hij was mijn reden om te blijven. In de tussentijd had ik Nederlands geleerd en had ik mijn terugkeer nog verder uitgesteld. Een ander reden om te blijven was Romtour, het reisbureau waar ik voor werkte. Nu ben ik mede-eigenaar van het bedrijf, samen met mijn man Lucas, mijn tweede Nederlandse liefde. Uiteindelijk ben ik voor de liefde in Nederland gebleven. Ik had nooit alleen maar voor het geld kunnen blijven.
Hoe was het begin in dit land?

Het was best moeilijk. In het begin leefde ik min of meer buiten het Nederlandse leven. Ik was deel van een internationaal groep mensen. Later met de hulp van een paar Nederlandse vrienden kreeg ik een plek tussen de lokale mensen en kreeg ik meer Nederlandse vrienden. Toen heb ik besloten om de taal te leren. Pas toen ik Nederlands kon praten begon ik me hier thuis te voelen. Iedereen spreekt hier Engels, maar toch merkte ik dat mensen in een groep het liefst hun moedertaal spreken. Je hoort er veel makkelijker bij als je de taal spreekt.
Wat was moeilijk?

In het begin was ik erg verbaasd over hoe Nederlanders hun leven plannen. Ik vond ze helemaal niet spontaan…alle afspraken  moesten ver van tevoren gepland zijn. Zelfs bij je beste vrienden kan je niet aan de deur kloppen zonder het op voorhand af te spreken. Mensen hebben het altijd druk. Dat was voor mij een kleine schok in die tijd.
Daarnaast vond ik dat het erg lang duurde om diepgaande gesprekken met mensen te krijgen. Ook nadat je mensen redelijk goed kent, houden ze afstand. De overstap van kennis naar vriend duurt lang. In Roemenië ging dat altijd sneller, als ze bij elkaar passen worden mensen in no-time vrienden.
Hoe voel je je nu in de Nederlandse maatschappij?

Ik voel me erg goed hier, het is een land waarin ik van het leven kan genieten. Ik vind het erg prettig dat je op de mensen kan rekenen en dat afspraak ook afspraak is. Ook vind ik het leuk om te zien dat mensen glimlachen op straat, dat ze niet snel boos worden en vooral ben ik onder de indruk van de manier waarop Nederlanders oud worden. Mentaal blijven ze jong tot in de hoogste leeftijden. Het zijn de mensen waardoor ik Nederland kan waarderen: mijn man, zijn familie (vooral mijn schoonmoeder), mijn internationale en Nederlandse vrienden.

Is Nederland en correcte maatschappij? Ja. Bestaat hier discriminatie? Ook ja.
Je bent heel betrokken in Romtour, jullie reisbureau naar Roemenië. Wat betekent dit werk voor jou?

Nadat ik besloten had om langer in Nederland te blijven had ik werk nodig. Ik heb van alles gedaan tot ik Romtour tegen ben gekomen en dit heeft mij gered. Al voordat ik hier kwam droomde ik ervan om toerisme in Roemenië te promoten, weliswaar tussen Roemenen. Ik wou dat Roemenen de schoonheid van hun eigen land zouden waarderen. Natuurlijk is het nog leuker om dit vanuit Nederland te doen:  door met Romtour heel Roemenië aan de Nederlandse toeristen te laten zien. Op deze manier geef ik iets aan mijn land en haar mensen terug.
Het lijkt geen gemakkelijke missie. Hoe is het gegaan in de laatste paar jaar?

Het is inderdaad niet makkelijk geweest. Alles wat we zijn hebben we zelf opgebouwd. In het begin heb ik gedeeltelijk vrijwillig voor Romtour gewerkt en Luc heeft ander werk gedaan om het geld te verdienen zodat we in Romtour konden investeren. Vooral in de laatste drie jaar hebben we heel hard gewerkt om dit bedrijf te laten groeien. Nu kunnen we zeggen dat we een punt bereikt hebben waar we tevreden over zijn.
Waarom was het zo moeilijk?

Omdat veel Nederlanders bepaalde ideeën en vooroordelen over Roemenië hebben – niet per se over Roemenië als land, maar meer over wat een reis naar Roemenië mag kosten. Wij doen geen massa toerisme in Roemenië, onze vakanties zijn niet goedkoop want hoge kwaliteit is voor ons belangrijk. Het is vrij moeilijk om een vakantie binnen een paar zinnen te verkopen, maar we proberen onze potentiële klanten te laten weten dat Roemenië alles heeft: natuur, cultuur en gastvrijheid.
Andere vooroordelen die we vaak tegenkomen bijvoorbeeld op de Vakantiebeurs gaan over armoede, zigeuners of veiligheid.

 

Wat betekent succes voor jou?

Ik geloof dat succes iets heel persoonlijks is. Voor mij is een succesvol leven, een redelijk rustig leven, zonder enorme problemen en zonder drama. Je moet genoeg hebben op alle aspecten van je leven om lekker in je vel te zitten. Als ik dat heb, dan voel ik succesvol. Ik hou van mijn werk en ik heb ook het geluk, mijn ideale partner gevonden te hebben die van mij en van Roemenië houdt.
Waar zit je ten opzichte van de Roemeense gemeenschap in NL?

Tot op heden heb ik weinig contact met de Roemeense gemeenschap die op Sociale Media aanwezig is. Ik heb wel een aantal Roemeense vrienden die ik hier heb ontmoet. Ik krijg steeds meer het gevoel dat er een Roemeense gemeenschap aan het ontstaan is, vooral door en rondom speciale evenementen. Door de laatste jaren heen is het mij opgevallen dat Roemenen actiever zijn geworden. Er is een grotere diversiteit aan evenementen, in plaats van feesten met eten zijn er steeds meer interessante culturele evenementen.
Wat zeg je tegen een Roemeen die naar NL wil komen?

Verwacht niet dat alles vanzelf gaat. Met geduld en harde werk kan je bereiken wat je wil. Wees bereid om te werken en neem de tijd om je doel te bereiken want soms zijn daar veel stappen voor nodig.

Interview door Claudia Marcu

vertaling door Luc Hardus

Portret foto: Cristian Călin –  www.cristiancalin.video

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn